uitstappen

Steden en dorpen

  Voor wie graag de plaatselijke cultuur verkent en in de rijke geschiedenis graaft van Andalusië zijn er talloze unieke plaatsen om te bezoeken.  In sommige dorpen lijkt de tijd wel te hebben stil gestaan en in de fabelachtige steden ontdek je dan weer de "grandeur" en architecturale constructies van eerdere beschavingen.

Vélez-Rubio

  Vélez-Rubio is vanaf Casa Clavi het dichtste dorp.  Met zijn 6000-tal inwoners een levendig dorp dat alles heeft wat je dagelijks nodig hebt.  Er is een zeer mooie kerk aan het centraal gelegen dorpsplein.  Eveneens zijn er ook mooie monumenten zoals de "Lorca-poort" en meerdere interessante gebouwen.  Ook de plaatselijke wekelijkse markt is de moeite om te bezoeken.  Er zijn voldoende terrasjes voor een verfrissing tijdens de warme zomermaanden.

Vélez-Blanco

  Vélez-Blanco is een typisch Spaans wit dorp, de naam zegt het al zelf.  Het is een knus dorp met veel kleine straatjes waar je de gezellige bars en terrasjes vindt.  Eveneens heeft het één van de mooiste en best bewaarde burchten van Spanje, zeker het bezoeken waard.

Aguilas

  De dichtste kuststad is Aguilas.  Een moderne stad met 35000 inwoners met vele ontelbare steegjes om gezellig in rond te wandelen, maar tegelijkertijd ook een plaats om heerlijk te vertoeven aan het strand.  De stad heeft eveneens 2 havens voor plezierboten.  Hier heerst op de wekelijkse markt een immense drukte.  Met zijn 250-tal kraampjes één van de grootste uit de streek.  De markt ligt dan ook aan de rand van de stad met een ruime georganiseerde parking.

Mojácar

  Mojacar is verdeeld in 2 delen. Het eigenlijke dorpje Mojacar ligt op een heuvel, en is nog traditioneel Spaans met smalle, steile straatjes. Het heeft enkele gezellige tavernes en pleintjes, en enkele restaurants. Het meer toeristische Mojacar Playa ligt aan zee, en heeft een strandpromenade met vooral restaurants, tavernes en pubs, waar ook alle hotels en vakantie-appartementen te vinden zijn.

Andere steden

  Er zijn uiteraard nog tal van andere steden.  Vooral de grote gekende cultuursteden zoals Granada, Sevilla en Córdoba.  Deze bevinden zich op al iets grotere afstand.  Granada kan je reeds bereiken in 1.5 uur.  Almería, als kuststad en Murcia hebben eveneens heel wat moois te bieden.  En voor zij die graag willen shoppen, ligt het dichtste shopping center in Lorca, een rit van slechts 30 minuten.

Ontspanning en bezienswaardigheden

Mini-Hollywood

 Mini-Hollywood ligt aan de rand van de Desierto De Tabernas, de enige (half)woestijn van Europa.  Het regent hier gemiddeld 4 dagen per jaar! Hier in de streek zijn enkele bekende westerns opgenomen. Het dorp is dagelijks het decor van een heuse westernshow.  De hele site omvat ook een dierentuin met 800 dieren, een waterpark, een papegaaienshow en uiteraard de nodige restaurants tegen de honger.  Genoeg te beleven voor een ganse dag vertier en plezier.  Dit is echt een aanrader voor jong en oud!

Klik hier voor de website

Geode van Pulpi

  Voor de liefhebbers van wandelen in een grot of gesteenten is er de Geode van Pulpi.  Op deze site die reeds langere tijd bestaat werden in 2019 nieuwe ontdekkingen gedaan.  Een begeleide wandeling in de grot brengt u onder de Spaanse vaste bodem in een nieuwe wereld vol kristallen en mineralen. 

U dient een mondmasker te dragen ter bescherming van de gesteenten en een (daar voorziene helm) ter bescherming van uw hoofd. 

(Op tijd) reserveren vooraf is noodzakelijk.

 

Klik hier voor de website

Aquavera

  Voor wie graag het echte waterplezier opzoekt is er dit waterpark in Vera.  De vele glijbanen en zwembaden zorgen voor een ganse dag plezier en de nodige verfrissing.

 

Klik hier voor de website

 

 

Stuwmeren

  Door het grillige landschap zijn her en der natuurlijke meren gevormd, die worden veelal gebruikt voor het opwekken van energie.  Het zijn soms heuse bouwwerken en de omgeving is dikwijls adembenemend.  Tevens zijn vele voorzien voor het beoefenen van watersporten, neem alvast je zwembroek mee!

Embalse del Negratin is één van de mooiste in de buurt op ongeveer een uurtje rijden.

 

Castellón Alto

  Dit is een archeologische site uit het Bronstijdperk en bestaat uit verschillende terrassen op verschillende hoogtes.  Dit is echt een bezoek waard, al is een goede conditie niet overbodig.  De rondleiding is altijd met gids en in het Spaans.

 

Klik hier voor de website

Guadix en het einde van de wereld

  Misschien wel één van de meest multiculturele steden in de buurt is Guadix.  Bezoek er het Alcazaba van de Moren, la Catedral de la Encarnación of één van de vele grotwoningen net buiten de stad.  Er is eveneens een muur met toegangspoort uit de Middeleeuwen.  Wie nog iets verder rijdt tot in Beas de Guadix, een dorp met 320 inwoners, kan de badlands bezoeken.  Een gebied waarvan je denkt dat dit wel eens het einde van de wereld kan zijn.